Újabb ingyenes út indul Izrael felfedezésére

Hatalmas sikert aratott a téli Táglit túra, melyen az EMIH szervezésében húsz zsidó fiatal vehetett részt. Most a szervezők újra várják azoknak a 18-26 év közötti zsidó fiataloknak a jelentkezését, akik szeretnék egy izgalmas, tíznapos túrán megismerni Izrael földjét. A következő útra augusztus 17-27. között kerül sor és a tervek szerint 40 fős lesz a csoport. Az út ingyenes, a Birthright finanszírozza az utazást, a szállást és az étkezést, csupán egy 250 dolláros letétet kell adnia a résztvevőnek, melyet az út után visszakap, valamint igény szerinti zsebpénzt kell vinnie.

De mi is az a Táglit, vagy angolul Birthrigth program? A 18 éve működő program célja, hogy a világ különböző pontjain élő zsidó fiatalokat juttasson el egy tíznapos körutazásra Izraelbe, hogy ezzel erősítsék az identitásukat, megismertessék velük a zsidó vallás és kultúra alapjait és szorosabb kötődést alakítsanak ki bennük Izraellel. A Táglit célja, hogy minél jobban megismertesse az ország sokszínűségét, ezért igyekeznek északtól délig mindent fontos tájat és települést bemutatni. A program változatos: kirándulások, városnézés és múzeumlátogatás éppúgy szerepel benne, mint a tevegelés vagy a Holt-tengeri fürdőzés. Különleges találkozók során ismerhetik meg a fiatalok az izraeli társadalmat, az ország működését és történelmét.

A programot számos szervezet, köztük a Szochnut, és bőkezű magánadományozók finanszírozzák. A Táglit utakat akkreditált zsidó szervezetek és cégek kínálják, de a szervezési és oktatási szdenderdet a Táglit ellenőrzi. Az egyik legnagyobb ilyen akkreditált szervezet a Chábád mozgalom, amely évről évre egyre több csoportot szervez. A lubavicsi rabbik által szervezett utak azért is olyan különlegesen népszerűek és keresettek, mert az utazást követően is együtt tudják tartani a csapatot és számos közös programot szerveznek nekik.

Az utazás során kiemelten fontos a résztvevők biztonsága, ezért a csoportokat fegyveres őrök kísérik és a fiatalok nem járkálhatnak egyedül, nem léphetnek be Júdea és Somron arab településeire és senki nem használhatja közülük az izraeli tömegközlekedési eszközöket.

Jelentkezés és további információ:

posta@zsido.com